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Period of Comment: October 26, 2020 through November 9, 2020 

Comments From: TransCanada Energy Ltd. (TCE) 

Date: 2020/11/09 
  

Contact: Mark Thompson 

Phone: 403-589-7193 

Email: markj_thompson@tcenergy.com 

Instructions:   

1. Please fill out the section above as indicated. 

2. Please refer back to the Letter of Notice for Feedback on the Content of Proposed Options for Amended Section 505.2 under 
the “Related Materials” section to view the actual draft proposed materials on amended Section 505.2. 

3. On the sections of the rule listed below, please provide your specific comments, proposed revisions, and reasons for your 
position underneath (if any). Blank boxes will be interpreted as favourable comments.   

4. Please be advised that general comments do not give the AESO any specific issue to consider and address, and results in a 
general response. 

Question Stakeholder Comments  

Refund of Generating Unit Owner’s Contribution   

2 The ISO must calculate a refund for each calendar year during 
the refund period as follows: 

refund = (annual amount x availability) x (1 − penalty factor) 

 where: 

(a) annual amount is as specified in the ISO tariff; 

TCE understands that a Generating Unit Owner’s Contribution (GUOC) 
payment is a function of its maximum capability (MC) and the region in which it 
connects to the transmission system.  In this sense, the GUOC payment is 
intended to act as a price signal for the transmission cost associated with 
generation in a region.  TCE further understands that this GUOC payment is 
independent of type of generation.  In other words, within a specific region a 
GUOC payment for a generator with a 50 MW MC will be the same regardless 
of generation type.  TCE submits that this is appropriate considering the 
commensurate transmission requirement. 
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Question Stakeholder Comments  

(b) availability is the availability factor assessed for the calendar 

year in accordance with subsection 3(1); and 

(c) penalty factor is the penalty factor calculated for the calendar 

year in accordance with subsection 3(2). 

 

This proposed rule fairly applies the same refund formula and performance 
assessment for all generation types. 

Performance Assessment  

3(1) The ISO must assess the availability of a generating unit or 
aggregated generating facility as follows: 

(a)  if the revenue meter of the generating unit or aggregated 
generating facility recorded metered energy in a settlement 
interval during the previous calendar year, availability factor 
is 100%; 

(b)  if the revenue meter of the generating unit or aggregated 
generating facility recorded zero metered energy in all 
settlement intervals during the previous calendar year, 
availability factor is 0%. 

 

The binary nature of this section is both fair and easily understood. 

(2) If the maximum capability of the generating unit or 
aggregated generating facility on the first day of each calendar year 
during the refund period is less than its critical maximum capability, 
the ISO must assess a penalty factor as follows:  

penalty factor

=  
ABS(critical maximum capability − energized maximum capability)

critical maximum capability
 

where: 

Overall, TCE supports the AESO’s goal to simplify the calculation of the GUOC 
refund.  TCE understands that the intent of this section is to establish an 
incentive for developers to provide accurate MC data to the AESO.  This is 
largely achieved, but further simplifications or clarity would be beneficial, as 
follows. 

1. It is not clear which MC the AESO is referring to when it states, “[i]f the 
maximum capability of the generating unit … on the first day of each 
calendar year …”  TCE anticipates that this is the energized MC.  If not, 
TCE requests that the AESO clarify which MC is intended. 
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Question Stakeholder Comments  

(a) critical maximum capability is  

(i) the maximum capability of the generating unit or 

aggregated generating facility at the time the Rate 

STS system access service agreement is effective; or 

(ii) energized maximum capability as defined in 

subsection 3(2)(b), if there is no change in Rate STS 

at the point of supply; 

 and 

(b) energized maximum capability is the maximum capability of 

the generating unit or aggregated generating facility 

following energization and commissioning. 

 

2. TCE understands that the absolute value is used in the penalty formula to 
account for circumstances when the energized MC may be higher than 
the critical MC, in which case the generator would be penalized for 
underpaying its GUOC payment.  However, there are two issues with 
this.  First, the language preceding the penalty factor formula limits the 
penalty factor to circumstances where the MC is less than the critical MC.  
Second, the AESO already has the ability to ensure that a generator’s 
System Access Service Agreement aligns with its generation asset. 

3. It would be unfair to base the penalty factor on its MC on the first day of a 
calendar year if a generator were to increase its MC at some point later in 
the year.  Instead, TCE recommends that the energized MC be 
determined as the weighted average MC over the calendar year. 

4. Subsection (2)(a)(ii) should be modified to clarify the intent of the phrase 
following the comma.  TCE understands that the intent is “if there is no 
change in the Rate STS volume at the point of supply for distribution-
connected or behind-the-fence generation.” 

On the basis of the foregoing, TCE recommends that subsection (2) be 
replaced with the following: 

(2) The ISO must assess a penalty factor as follows:  

penalty factor = Max [0, (critical maximum capability – energized maximum 
capability) ÷ critical maximum capability] 

where: 

(c) critical maximum capability is  

(i) the maximum capability of the generating unit or aggregated 

generating facility at the time the Rate STS system access 

service agreement is effective; or 
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Question Stakeholder Comments  

(ii) energized maximum capability as defined in subsection 3(2)(b), 

if there is no change in the Rate STS volume at the point of 

supply for distribution-connected or behind-the-fence generation; 

 and 

(d) energized maximum capability is the weighted average maximum 

capability of the generating unit or aggregated generating facility 

over a calendar year following energization and commissioning. 

 

Preliminary Refund Assessment  

4 The ISO must provide a preliminary refund assessment, along 
with relevant input data, to the legal owner of a generating unit or 
an aggregated generating facility by January 31 of the year 
following the calendar year to which the refund relates.  

 

No comment. 

 


